Usein kysyttyjä kysymyksiä

Pelastustoiminta

Kiinnostus alaa kohtaan

Yleinen kiinnostus alaan on tietenkin plussaa. Yleensä jos kysyy itseltään, että onko halua auttaa ihmisiä ja vastaus on kyllä, riittää toteamaan, että kiinnostus toimintaan löytyy. Harjoituksissa harjoitellaan useaa eri lakisääteistä pelastusalan osa-aluetta ja niitä tekee eri alojen ammattilaiset, joten kokeneemmilta harrastajilta saa aina apua.

Pelastustehtävillä käsitellään välillä vaikeita asioita, mutta ajatusten kanssa ei jäädä ikinä yksin. Tarvittaessa järjestetään aina debriefing ja defusing tapahtumat.

Paljonko harrastus maksaa?

Harrastuksena VPK toiminta on harvinaisimmasta päästä. Mitään kuukausimaksuja ei tarvitse maksaa ja kaikki tarvittavat varusteet saadaan paloasemalta. Aluksi mennään lainavarusteilla ja sitten kun koeaika on päättynyt (4kk) ja minimi kurssit suoritettu (sammutustyökurssi) hankitaan palokuntalaiselle henkilökohtaiset varusteet. Sitten taas toisaalta vapaaehtoisuuteen perustuen osallistumisesta harjoituksiin tai tehtäville ei myöskään makseta kenellekään korvauksia.

Pitääkö minun asua aseman vieressä?

Jos haluat mukaan varsinaisille hälytystehtäville niin yleensä noin 5 minuutin ajomatkan päässä asuva ajokortillinen vielä ehtii mukaan hälytykselle. Odottaa ei tietenkään voi koska lähtö tulee kiireellisyysluokan A, B tehtäville tapahtua mahdollisimman nopeasti. C ja D kiireellisyysluokan tehtävät eivät vaadi hälytysajoa, vaan niille ajetaan muun liikenteen mukana, joten niille tehtäville saattaa ehtiä kauempaakin. Lisäkäsiäkin tarvitaan välillä, joten asemavalmiuteenkin voi mennä ja kysellä sieltä, onko tarvis lisäavulle. Ei ole tavatonta, etteikö päällekkäisiä tehtäviäkin tulisi. Esimerkiksi myrskyjen aikana tehtäviä saattaa tulla liukuhihnalla.

Pitääkö minulla olla B-kortti?

Ajokortti on tietenkin hälytysosastossa hyvä olla, jos haluaa tehtäville päästä mukaan, ellei asu parin minuutin juoksumatkan päässä asemalta. Ajaakseen raskaita pelastusajoneuvoja (sammutusauto, raskas pelastusauto sekä säiliöauto), tulee henkilöllä olla C-kortti. Lisäksi Kokemäellä pääsee kuljettamaan miehistönkuljetusautoa (B-kortti), ensivasteautoa (B-kortti), kahta mönkijää sekä venettä.

toiminnan ylläpito

Tuleeko minun osallistua hälytyksille?

Ketään ei pakoteta mukaan tehtäville, mutta tietysti oletuksena ajatellaan, että tavoitteena kouluttautumiselle on hälytyksille osallistuminen. Harrastuksena VPK on sosiaalinen ja harrastetunteja voi kerryttää jo pelkästään harjoituksilla sekä kurssittamalla itseään erilaisilla kursseilla. Minimivaatimus hälytysosaston tehtäville on suorittaa peruskurssi (sammutustyökurssi), jonka jälkeen kurssipaletti avautuu erittäin monipuolisesti vesipelastamisesta öljyvahinkoihin sekä tieliikennepelastamisesta savusukellukseen ja aina päällystötehtäviin asti.

Kunto esteenä?

Harrastukseen osallistuminen ei vaadi huippu-urheilijan kuntoa, vaan peruskunto riittää harrastuksen aloittamiseen. Kursseja käydessä tietysti vaativuus kasvaa ja savusukelluskurssi vaativampana tarvitsee jo samat minimivaatimukset kuin vakituiselta palomieheltä.

Savusukelluspätevyyden saa kun suorittaa kuntotestit ( >36 -vuotias= tarpeen mukaan, >40 -vuotias kerran kolmessa vuodessa, <50 -vuotias joka vuosi) sekä rasituskoe polkupyörällä.

Savusukelluskurssille pääsee suoritettuaan seuraavat testit:

Lääkärintarkastus

Lihaskuntotestit: (minimivatimukset)

Vatsalihakset: 29kpl /min
Penkkipunnerrus: 18kpl /min
Leuat: 5kpl (ei aikarajaa)
Kyykky: 18kpl / min

Lisäksi suoritetaan polkupyörä rasitustesti, jossa mitataan henkilön hapensaantia.

Fobiat

Varsinaisia fobiatestejä ei Sopimuspalokunnissa järjestetä, mutta haitaksi tietysti on korkeanpaikan, ahtaan paikan sekä pimeän pelko. Jokaisen tulee ilmoittaa harjoitusten järjestäjälle tai ryhmänjohtajalle, jos tuntee olevansa estynyt jonkin tehtävän tekemisestä minkä tahansa syyn takia.

Koska voin aloittaa?

Voit aloittaa harrastuksen Kokemäellä täytettyäsi 7-vuotta! Kaikki alkaa siitä, että kerrot meille olevasi kiinnostunut aloittamaan harrastuksen. Alle 15-vuotiaat liittyvät nuoriso-osastoon ja sitten joko naisosastoon tai hälytysosastoon. Naisosasto on myös tärkeä osa Sopimuspalokuntia, jossa osallistutaan pitempikestoisille hälytyksille muonitus- sekä huoltomielessä.

Lähetä sähköpostia, soita, lähetä viesti tai tule käymään asemalla kertoaksesi, että haluat liittyä harrastuksen piiriin, niin täytämme hakemuksen, jonka jälkeen voit jo tulla seuraaviin harjoituksiin tutustumaan asemaan sekä siellä harjoitteleviin ihmisiin.

Älä aikaile vaan ota yhteyttä!

Lähetä sähköpostia, soita, lähetä viesti tai tule käymään asemalla kertoaksesi, että haluat liittyä harrastuksen piiriin, niin täytämme hakemuksen, jonka jälkeen voit jo tulla seuraaviin harjoituksiin tutustumaan asemaan sekä siellä harjoitteleviin ihmisiin.

7 + 11 =